Solmion solmiminen? Solmuohjeet ja vinkit solmion valintaan
Solmiosolmun valitseminen
Minkä solmiosolmun teen?
Nyrkkisääntönä perinteisin ja klassisin solmu on paras, mutta poikkeuksia on. Joskus haluat että sinut huomataan, erikoinen solmiosolmu on myös helppo puheenavaus seurustellessa. Klassisissa solmuissakin on eroja, esim. Windsor-solmu on paksu ja symmetrinen solmu, kun puolestaan Four-in-hand-solmu on epäsymmetrinen ja kapea. Hyvän näköisen solmion saat kaulaan muutamassa minuutissa ja hetken kun maltat peilin edessä harjoitella, alkaa solmion solmiminen luonnistua pitkälläkin aikavälillä. Vaikka käyttäisit solmiota tasan kerran vuodessa niin näillä ohjeilla solmu onnistuu ja itsevarmuus karttuu.
Solmion valitseminen
Panosta laatuun solmiota valitessa, markettisolmion valitseminen pilaa muuten hyvältä näyttävän kokonaisuuden. Laadukkaat silkkiset ja villaiset solmiot ovat hyvä valinta, vaatekaapistasi on hyvä löytyä tummansininen paksumpi solmio, värikkäämpi ja hieman ohuempi solmio sekä raidallinen tai pallollinen että tasavärinen solmio. Solmion pituudet vaihtelevat myös hieman, lyhyttä solmiota on turha solmia paksulle solmulle, koska silloin se jää helposti liian lyhyeksi. Laadukkaasta kankaasta valmistetun solmion solmiminen on miellyttävää ja se laskeutuu rypyttymättä. Yksinkertaiseen puvun ja kauluspaidan kaveriksi valitse näyttävämpi solmio. Jos pukusi tai kauluspaitasi on jo räväkämpi, niin hillitympi solmio on varman päälle pelaavan valinta. Häät ja hautajaiset ovat virallisempia pukukooditilaisuuksia, joiden pukukoodiin on syytä tutustua etukäteen, näissä tilaisuuksissa solmiolla tai taskuliinalla ei leikitä, vaan niiden tulee olla hyvin hillityt.

Mikä taskuliina solmiolle?
Taskuliina on vaihtoehtoinen asuste, joka lisää asuun hieman koreutta. Valitse ensin pukuun sopiva solmio, sen jälkeen voit pohtia taskuliinaa. Kuvioidun asun kanssa silmää miellyttää yksiväriset solmiot ja taskuliinat, jos taas puku solmioineen on muuten yksivärinen, kuvioidulla taskuliinalla sitä voi piristää. Taskuliina saa poiketa muusta asusta ja sen ei kuulukaan mätsätä solmioon, kangas toki molemmissa voi olla sama esim. silkkiä tai villaa. Taskuliinaa valitessa on syytä välttää erittäin kiiltäviä kankaita ja taskuulinan ostamista solmion kanssa samassa paketissa. Harmonisuuteen tähdätessä valkoisella taskuliinalla on vaikea mennä vikaan, varsinkin jos olet menossa viralliseen tilaisuuteen.
Solmion solmiminen
Four-in-hand
Four-in-hand, englantilainen solmu, on helppo “ympäri ja yli” -solmu, joka sopii tilanteeseen jossa haluat vain saada solmion kaulaan. Four-in-handiin kapeuteen sopii pitkä ja jyrkkä kaulus. Solmion solmiminen onnistuu seuraavilla ohjeilla vikkelästi:
- Asettele solmio kaulan ympärille niin, että paksumpi pää ulottuu korkeintaan noin kolme kämmenenleveyttä pidemmäksi kuin lyhyt pää.
- Ylitä ohut pää paksulla päällä.
- Kierrä paksulla päällä koko kierros ohuen pään ympäri, pidä kiinni solmusta kiertäessäsi.
- Pujota kädessäsi oleva paksu pää alakautta kaula-aukosta ja vedä se läpi muodostamastasi vaakalenkistä.
- Kiristä solmu vetämällä paksusta päästä ja kaulakireys vetämällä lyhyestä päästä.

Windsor
Windsor, ranskalainen solmu, tunnetaan myös nimellä Full Windsor, erotukseksi pikkuveljestään half-windsorista, on iso ja tasapainoinen solmiosolmu juhlatilaisuuksiin. Windsoriin sopi leveämpi ja avoivemppi kaulus ja leveä solmio. Windsor-solmuun syntyy kaunis dimple-uurre, kuin itsestään. Itselleni Windsor on se tapa solmia useimmat solmut.
- Asettele solmio kaulan ympärille niin, että paksumpi pää ulottuu reilusti kolme kämmenenleveyttä pidemmäksi kuin lyhyt pää.
- Ylitä ohut pää paksulla päällä.
- Kierrä paksu pää kaula-aukon sisäpuolelta etupuolelle ja kiristä.
- Tuo paksu pää ohuen pään ali ja pujota paksu pää kaula-aukon etupuolelta sisäpuolelle ja kiristä. Edessäsi on nyt solmun pohja, jonka tulisi olla symmetrinen.
- Kierrä paksu pää solmuaihion yli ja pujota paksu pää alakautta läpi kaula-aukosta, pujota pää etupuolelle muodostamaasi lenkkiin ja kiristä solmu.
Jos solmusta tuli älyttömän massiivinen ja solmio jäi liian lyhyeksi, harjoittele liikesarja pariin kertaan ja sitten toista se peilin edessä pitäen solmun sormilla melko tiukkana koko solmimisen ajan.

Oikein solmitun solmun tarkistuslista
- Solmion kärki hipaisee vyötä, mutta ei ulotu sen yli tai jää huomattavasti vajaaksi. Jos solmio jää lyhyeksi, tee solmu uudelleen niin, että paksumpi pää ulottuu ensin alemmaksi.
- Solmu on kaulalta napakka, mutta ei kurista. Solmio istuu siis kuvien mukaisesti yllättävän korkealle.
- Solmion kapeampi pää ei heilu vapaana, vaan on pujotettu solmion takana olevaan lenkkiin. Voit myös käyttää solmioneulaa, jolla kiinnität koko komeuden kauluspaitaasi.
- Solmio ei pilkota kauluksen alta sivuilta tai takaa.
- Solmu on mukavan pullea, eikä muistuta rusinaa. Rauhoita hieman solmion solmimista, niin et vedä solmua liian tiukaksi.
- Peilistä pitää vilkkua takaisin itsevarma hymy siitä, että solmio onnistui ja kokonaisuus näyttää hyvältä.