Äijämäisiä juttuja

Nahkakenkien hoito – Saint Vacant

Janne Lax kenkien hoidosta

“Vastoin yleistä uskomusta; nahkapohja ei mene pilalle vetiselläkään säällä, kun kengät pidetään hyvässä kunnossa ja paljas nahkapohja hyvässä rasvassa. Päivän käytön jälkeen muista laittaa kenkiin lepolestit. Kokonahkaisten kenkien on myös hyvä saada levätä vuorokausi käytön jälkeen. Jos kengät ovat kastuneet läpimäriksi, esimerkiksi rankkasateessa, kengät saattavat tarvita rauhassa kuivuakseen kaksikin vuorokautta. Puolipohjat tai korkolaput kannattaa vaihtaa uusiin hyvissä ajoin, ennen kuin pohjan nahkaosat alkavat kulua. Tällöin selviää pienemmällä ja halvemmalla remontilla. Näillä eväillä laadukkaat kengät kestävät vaikka 10 vuotta.”

Kenkien hoidon lyhyt muistilista

  1. Rasvaa paljas nahkapohja
  2. Käytä lepolestejä
  3. Anna kenkien levätä käytön jälkeen
  4. Vaihdata puolippohjat tai korkolaput suutarilla hyvissä ajoin
Saint Vacant Shoes ja lepolestit
Saint Vacantin ikkunalaudalla esimerkkejä puisista lepolesteistä. Lesteistä on kaupoissa myös jousiversioita, joissa puuta on vain kengän kärjen verran ja jousi pingottaa lepolestin kireäksi. Puinen lepolesti on kosteuden sitovuuden ansiosta kengille paras, seetripuu on yleinen ja hyväntuoksuinen.

Saint Vacant -kengät

Jannen Saint Vacant brändin konsepti ja kengät on suunniteltu läpinäkyviksi; näyttämään mitä sisällä on. Koron ja pohjan reuna on viimeistelty läpikuultaviksi, jotta näet että materiaalit ovat aitoa nahkaa. Pohjallinen on tavallista lyhyempi, jotta kengän pohjan näkee. Sisältä ei löydy piilotettua pahvia, vaan täyspitkä nahkainen sisäpohja.

Kengät valmistetaan viskin tapaan batcheittain, eikä sesongeittain. Helsingin Kruununhaan liikkeessä Rauhankatu 2C:ssä on esillä koko valikoima. Janne auttaa myös kustomoitujen mittakenkien valitsemisessa.

Kenkienhoitoprojekti

Kaksi paria kenkiäni tarvitsee huoltoa, kolmannet taas ovat niin hurjassa kunnossa, että suutarikin saattaa kavahtaa sitä työtä. Niihin kahteen pariin, joissa vielä on jotain tehtävissä, sain Jannelta kunnon hoito-ohjeet. Itse painun suutarille ostamaan puuttuvat välineet, sillä välin Janne näyttää miten nahkakenkien hoito onnistuu.

Dress Shoe Cognac
Saint Vacant Dress Shoe Cognac saamassa hoitoa

ESIVALMISTELUT:

Irrota hoidettavista kengistä nauhat. Harjaa ylimääräinen pöly ja lika pois. Puhdista päällinen nihkeällä liinalla. Jos käytössäsi on satulasaippuaa tai muuta nahanpesuainetta, voit puhdistaa päällisen sitä käyttäen: Ota nukkaamaton liina, kostuta se kevyesti vedellä ja lisää hieman saippuaa liinaan. Käy kaikki päällisen osat läpi saippualla ja pyyhi lopuksi ylimääräinen saippua puhtaalla liinalla pois. Anna kengän kuivua jonkin aikaa ennen kuin aloitat seuraavat työvaiheet. Nahan pinta on nyt valmis vastaanottamaan hoitoaineita.

RASVANAHKAKENKIEN HOITO:

Bullboxer nilkkurit

Suosittelen käyttämään minkkiöljyä tai muuta hyvin imeytyvää voidetta. Tällaista nahkaa ei ole tarkoitus kiillottaa, joten edellä mainitut tuotteet sopivat mainiosti. Jos kengässä on nahkainen pohja tai reunos, voi samalla voiteella käsitellä myös ne. Usein tällaiset rasvat ovat riittoisia ja hyvin pieni määrä voidetta riittää. Hiero nukkaamattomalla tekstiilillä ohut kerros rasvaa koko kengän alueelle. Anna imeytyä hetki ja pyyhi sitten ylimääräinen rasva pois puhtaalla liinalla. Tämä käsittely kannattaa tehdä vaikka illalla, jolloin rasva ehtii imeytyä rauhassa eikä sitten kerää esim. katupölyä. Liian runsas ja usein toistuva rasvaus ei ole välttämättä hyväksi kengällesi. Olen huomannut, että se vanha urheilusukka, jota itse kotona käytän kenkien käsittelyyn on jo niin öljyllä kyllästetty, ettei monesti tarvitse edes rasvapurkkia avata. Muutama pyyhkäisy sillä riittää.
Esimerkkituotteita:
  • Saphir Everest Graisse Vegetale Dubbin kasviöljypohjainen kenkärasva
  • Red Wing Boot Oil

KAKSI LÄHESTYMISTAPAA PINTANAHKAKENKIEN HOITOON:

Barker’s juhlakengät

Herra A: “En ole kiinnostunut juurikaan kengänhoidosta ja haluan saada asian nopeasti hoidettua.”
Herra B: “Haluan panostaa kenkieni hyvinvointiin ja näyttävyyteen.”
Herra A ostaa lähisuutarista tuubin oikean sävyistä (samaa tai astetta vaaleamman sävyistä) kenkävoidetta, joka toimii vallan mainiosti. Levitys käy kätevästi tuubin mukana tulevalla sienellä. Ohut kerros koko kenkään, 2 minuuttia kuivattelua ja sen jälkeen kiillotus pehmeällä harjalla tai liinalla.
Nahkapohjan hoitoon käy mainiosti Saphir Sole Guard -öljy. Jos nahkapohja on hyvässä rasvassa, ei kosteita kelejäkään tarvitse pelätä. Aktiivikäytössä olevien nahkapohjakenkien ulkopohja kannattaa käsitellä 1-2 kertaa vuodessa. Kun kadut ovat täynnä loskaa ja suolaa, suosittelisin käyttämään kalosseja.
Herra B:lle suosittelen Saphirin ja Kiwin hoitotuotteita. Näitä tuotteita löydät erikoistuneilta suutareilta ja kenkäkauppiailta. Likaisen kengän voi puhdistaa Renovateur-voiteella. Sisäänajossa oleviin kenkiin riittää puhdistus kostealla liinalla. Sen jälkeen ohut kerros sopivan väristä vahaa (Pate De Luxe), vedellä kostutetulla kangaspalalla hieroen.
Tässäkin vähemmän on enemmän – jos laitat liikaa kiillokevahaa taittuville alueille kengässä, tulee vaha halkeilemaan rumasti.
Brogue-rei’itysten kohdat voi käydä läpi hammasharjalla, jolloin vaha uppoaa myös niihin ja yksityiskohdat korostuvat kauniisti. Kärjen alueelle vahaa voi levittää useamman ohuen kerroksen, koska kärki ei taitu käytössä. Näin saadaan aikaan korkeampi kiilto ja vahattavan alueen tummeneminen, jota myös patinaksi kutsutaan. Lopuksi kiillotus. Ensin pehmeällä harjalla ja viimeistely ohuella sukalla. Korkeimman kiillon saat esiin sukkahousuilla.
Esimerkkituotteita:
  • Collonil, Waterstop Colours hoitoaine/kiilloke
  • Saphir Renovateur hoitoaine
  • Saphir Pate De Luxe vaha/kiilloke
  • Kiwi Shoe Polish vaha/kiilloke
Saint Vacant Dress Shoe
Saint Vacantin pukukenkä alkaa saada mukavaa kiiltoa.

LOPUKSI:

Aseta hoidettujen kenkien sisään lepolestit ja anna levätä seuraavaan päivään asti. Yleisesti ottaen kaikki kengät rakastavat lepolestejä, jotka parantavat niiden ulkonäköä ja pidentävät käyttöikää. Tämä koskee erityisesti nahkakenkiä, jotka ottavat aikansa kuivua – jopa 2 vuorokautta – käytön jälkeen. Toivotan mukavia hetkiä suosikkikenkiesi parissa.