Äijämäisiä juttuja

Mittapuku on hintatietoisen tyyliniekan valinta

Kun marketin puvut eivät enää riitä, mutta täysimittaisen räätälinpuvun hinta aiheuttaa sydämentykytyksiä, on oikea valinta mittapuku. Mittapuvulla tarkoitetaan valmismalleista mittoihisi mukautettua pukukokonaisuutta, jonka saat yhdessä vaatturin kanssa suunnitella mieleiseksesi valitsemalla kankaat, tikkaukset, napit ja monet muut yksityiskohdat. Näin on myös Vaatturi Eklundin tarjoaman Scuderin tapauksessa.

Mittapuvun hankinta alkaa kartoituksella
Mittapuvun hankinta alkaa kartoituksella

Markettipuku – mittatilauspuku – räätälinpuku

Marketin valmispuvut on suunnattu yleisölle, joka käyttää pukua noin kerran vuodessa ehkä kesän lakkiaisjuhlissa tai syksyllä häissä. Markettipuvun hinta on ruuvattu tiukalle ja tyyleihin on valittu mahdollisimman kansaanmenevää kuosia ja yksinkertaista linjaa. Tämä ei välttämättä ole paha, mutta hifistelyjä et markettipuvusta löydä ja ellet satu olemaan oletusmitoissa niin istuvuus ei varmasti ole heti kunnossa. Ongelman voi ratkaista korjausompelulla tai kokeilemalla mittapukua.

Vaattureiden mittapuvut astuvat kuvaan kun haluat istuvan ja laadukkaan puvun, jonka yksityiskohtiin olet itse päässyt vaikuttamaan. Mittapuvut, myös nimellä mittatilauspuvut, valmistetaan tehtaassa asiakkaiden mittojen ja valintojen mukaan. Valintojen maailma on mittava, joten ammattitaitoisen vaatturin mielipiteitä kannattaa kuunnella tasapainoisen puvun luomiseksi. Helpoimmillaan valitset itseäsi miellyttävän kankaan, parit yksityiskohdat ja saat mittausten jälkeen sopivan puvun päällesi muutamassa viikossa.

Räätälinpuku sopii silloin, kun haluat tuntea itsesi Kummisedäksi vaatturin rakentaessa puvun ympärillesi. Räätälinpuvun valmistuminen kestää jo välisovitusten takia pidempään kuin mittapuku, mutta toki saat päällesi uniikin kappaleen, joka on juuri siitä kankaasta ja juuri sellainen kuin haluat. Ja onhan räätälinpuku käsintehty paikan päällä, se vie aikaa.

 

Scuderin mittapukumalli
Scuderin mittapuku on tehty irtoliinarakenteella.

Scuderin puvussa takin runko, joka antaa muodon takin etuosalle, on irrallaan eikä sitä ole liimattu päälikankaaseen. Scuderin tekniikoilla kangas mukautuu kehon liikkeisiin paremmin ja näyttää elävämmältä. Irtoliinarakenteen ansiosta se on päällä kevyempi ja miellyttävämpi.

Valmistajien välillä mittapuvuissa on eroja, hinnat voivat alkaa viidestä sadasta, tuhannesta tai kahdesta tuhannesta eurosta. Pukujen hintaerot johtuvat rakenteista, halvimmissa puvuissa on käytetty liimakangasta. Kankaiden liimaaminen käsin ompelemisen sijaan on oikopolku, joka jättää puvun helposti elottoman ja tönkön tuntuiseksi. Liimakankaista johtuen markettipuvun takinkauluskäänteet ovat jäykän litteät eivätkä rullaa kauniisti.

Mittapuvun ostaminen lisää mahdollisuuksia, vaatturin asiakkaana et ole sidottu valmispukujen pukukokoihin, vaan tarpeesi mukaisesti voit hankkia esimerkiksi pienemmät housut ja isomman takin. Mittapukua pystyy jälkikäteen muokkaamaan helpommin kuin valmispukua, joten se on helposti myös tuntuvasti pitkäkestoisempi.

Villakangasvalikoima
Villakangasvalikoima on kattava, mukaan mahtuu myös erikoisuuksia.
Nappivalikoima
Mittapukua hankkiessa Vaatturi Eklund esittelee nappivalikoiman, josta varmasti löytyy mieleisin vaihtoehto.

Mittapuvun osto

Olet nyt tehnyt päätöksen ostaa mittapuvun, miten mittapuvun osto oikein sitten toimii? Työvaiheita on muutama, mutta käytännössä istuvan puvun saat päälle neljässä viikossa ensitapaamisesta räätälin kanssa.

  1. Vartalomitat
  2. Mallipuvun sovittaminen ja tarvittavien muutosten neulaaminen sekä toteaminen.
  3. Mittojen kirjaaminen kaavakkeelle.
  4. Kankaan ja lisävaihtoehtojen valitseminen.
  5. Puvun valmistus tehtaalla mittojen mukaan ja tuotteen lähettäminen liikkeeseen.
  6. Sovitus ja viimeiset hienosäädöt tarvittaessa

 

Mallipuvun selän neulaus
Mallipuvun sovitusvaiheessa Eklund ottaa myös huomioon toiveeni puvun istuvuuden suhteen, sen mukaan haluanko trendikästä vai klassista linjaa. Mitoituksen muutoksilla mallipuku saa istuvan muodon.

 

Vaatturi Eklund ja miesbloggari
Mittapuvun voi rakentaa mieleisekseen, vaihtoehtoja on halkioiden paikoista ja lahkeensuun mallista aina avattaviin hihannapinläpiin ja erilaisiin koristetikkausvaihtoehtoihin. Paras mittapuku löytyy siltä vaatturilta, jonka kanssa kemiat kohtaavat ja tunnet, että häntä myös kiinnostaa miltä lopputulos näyttää. Vaatturi Eklund kuljettaa helposti prosessin läpi ja osaa ehdottaa hyviä valintoja tasapainoiseen pukuun.

 

Mallin housunlahkeita saa kaventaa, etureiteen kangasta tarvitaan puolestaan enemmän. Lantion istuvuus on juuri oikea. Housu laskeutuu jo nyt kauniin suorana ylhäältä alas ja taittuu yhdellä laskoksella kevyesti kenkälinjan kohdalla.

 

Mittapuvun mittaus
Oikeat mitat takkiin löytyvät neulausten perusteella.

 

Puvun mittojen kirjaaminen
Mitat kirjataan kaavakkeeseen ja kaavake lähetetään Scuderin tehtaalle Italiaan.

Vaatturi Eklundin muotivinkit

Mittapuvun sovitus
Mallipuku alkaa istua päällä, pitäisiköhän pistää pikalennolla tilaus tulemaan kolmessa viikossa?

Moderni puku jokapäiväiseen käyttöön

Eklund rohkaisee käyttämään pukua kevyemmissäkin tilaisuuksissa, ei pelkästään virallisissa tummaa pukua vaativissa tilaisuuksissa. Kevyesti istuvat, vaaleat ja kuvioidut italialaiset puvut sopivat hyvin arkeen ja kestävät myös käyttöä. Muodissa on nyt epäformaalimpi malli pehmeillä linjoilla ja vähillä toppauksilla. Paitamaiset puvunhihat laskeutuvat pehmeästi ja näyttävät epävirallisemmilta.

Ajaton mittapuku virallisiin tilaisuuksiin

Ajattomampaa tyyliä etsivälle paitahihat eivät ole paras valinta. Samaten aikaa kestävämpi housunlahje saa olla hieman leveämpi, nykyisen 18cm housunsuun sijaan.Hienompi villakangas on kiiltävämpi, kevyempi ja samaten myös herkempi. Hienoimmasta villasta valmistettu kangas on arvokas ja vaatii arvokkaan tilaisuuden. Jokapäiväiseen käyttöön hienointa villaa ei kannata käyttää, jos haluaa että puvusta on iloa pitkäksi aikaa.

 

Mittapuku ja rusetti
Baanalle valmis bloggari mallailee rusettia kaulaan.