Lahkeet kuntoon housujen korjausompelulla – Vaatturi Eklund
Aamutapaamiseen lähtiessäni kiskaisin jalkaani kaapin perältä löytyneet housut, joiden muistelin istuvan napakasti. Paluumatkalla kotiin huomasin, että ilman vyötä housut roikkuivat oikein kunnolla ja lahkeet olivat kunnolla mytyssä. Edellisvuonna ostetut, silloin vielä istuvat housut roikkuvat nyt päälläni. Kuntosaliharrastuksen ansiosta olen saanut neljä kiloa lisää massaa, onneksi oikeisiin paikkoihin eli rintaan, selkään ja käsiin. Vyötäröni on puolestaan kaventunut melkein parilla sentillä, mikä vaikuttaa suoraan housukokooni. Ongelmaa pähkäillessäni sattumalta kävelin Vaatturi Eklundin liikkeen ohi ja löysin oikean miehen helpottamaan ahdinkoani.

Eklund on pitkän uransa aikana muodostunut alallaan auktoriteetiksi, intohimoisena käsityöläisenä hän matkustaa hakemassa inspiraatiota ulkomailta ja tuo takaisin parhaat palat meidän nautittavaksemme. Vuoden 2018 kevään asusteet on hommattu valmiiksi näin edeltävän vuoden syksyllä. Lyhyen ongelmakartoituksen jälkeen oireet ovat selkeät: vyötäröltä voidaan ottaa melkein pari senttiä ja lahkeet lyhennetään myös. Sitten vain tuumasta toimeen.
Housujen korjauslyhennys ja vyötärön kavennus
Sen lisäksi että housujeni vyötärö oli liian löysä, myös lahkeet olivat liian pitkät, vasta kuvissa näin kuinka törkeän näköiset ne olivat ennen. Tässä valokuvassa housut eivät ole edes pahimman näköiset. Apu tulee siis selkeästi tarpeeseen. Minua vielä rauhoitellaan, tämä on helppo nakki ja tästä tulee vielä hyvä. Eklund opastaa, että oikeaa lahjepituutta ei varsinaisesti ole, vaan pituus määräytyy housun tyylin mukaan. Klassisen tyylin housunlahkeet ovat italialaisia leveämmät ja näin myös mitaltaan pidemmät. Ehkäpä puuvillaiset italialaiset housut sopivat paljaiden nilkkojen kanssa minullekin ensi kevääseen ja kesään. Nyt syksymmällä lahkeeni saavat ulottua yhdellä taitoksella hieman kengän päälle.





Huomaa lisäksi rimmelinauha lahkeiden suussa. Myös kanttinauhana tunnettu lisäys housujen lahkeiden sisäpuolella suojaa housunlahkeita kenkien hinkkausvaikutukselta. Rimmelinauhan tulisi ulottua millin verran housukangasta pidemmälle. Huomaa siis pidemmän mallisissa housuissa tarkistaa löytyykö lahkeiden sisäpuolelta rimmelinauhat ja jos näin ei ole, käy räätälillä lisäämässä ne. Pidentää housujen käyttöikää tuntuvasti ja antaa lahkeille lisää jämäkkyyttä.

Istuvat puvunhousut – lahkeet kuntoon
Omien housujen kunnostuksen jälkeen päätin kerätä vinkit istuviin puvunhousuihin, miten niiden pitäisi sitten istua? Yleinen ohjesääntö istuviin housuihin on ilmeisen yksinkertainen, prässien tulisi edestä ja takaa ulottua ehjänä suorana linjana alas. Tämän lisäksi on syytä pitää mielessä muutama muu seikka:
Leveys lantiolta ja taskut
Taskut paljastavat, jos housut eivät istu. Kun housut istuvat oikein, taskut pysyvät kiinni. Huonosti istuvat housut saattavat olla lantiolta kireät, jolloin lantiolle syntyy ryppyjä ja taskut alkavat pullottaa.

Varsinkin nuorilla ja urheilijoilla lantion alue, pakarat ja reidet saattavat olla jämäkämpää tekoa suhteessa vyötäröön. Havainnollistamisen vuoksi bloggarin päälle puettiin kokoa liian pienet housut, yläreideltä ja pakaroista tiukat housut saavat taskut pullottamaan, vaikka vyötärö on sopiva. Valmishousujen lantion leventäminen ei onnistu mitenkään järkevästi, joten osta housut lantion mukaan ja kavennuta tarvittaessa vyötärö ammattiliikkeessä. Älä siis mene vipuun ostamalla vyötäröltä sopivia, mutta lantiolta kireitä housuja, tällöin housut ovat liian pienet. Huomaa myös, että housu- ja takkikokosi saattavat erota toisistaan, bloggarillakin housut ovat yhtä kokoa takkia isommat.
Vyötärön korkeus
Ruumiinrakenne vaikuttaa istuvien housujen valintaan. Lanteikkaammalle vartalolle on syytä valita korkeampivyötäröinen malli, jolloin housut tulevat oikeasti ylös asti ja kumartuessa rekkamiehen hymy ei vilku.
Lahkeen leveys ja pituus
Pidemmän mallisiin housuihin tehdään leveämmät lahkeet ja päinvastoin; jos housut ovat lyhyempää mallia, niin myös lahkeensuut saavat olla kapeammat. Lahkeen leveys vaihtelee nykyään 16-22,5 cm välillä. Trendikkään kapeissa 16 sentin lahkeissa myös lahkeen pituus tehdään lyhyemmäksi, jotta ne istuvat parhaiten, eivätkä kävellessä ala näyttää hassuilta. Ajatonta tyyliä etsivälle paras lahkeenleveys on 20,5-21,5cm, joka ei ole liian leveä eikä kapea, Eklund vinkkaa.


Housut nykyisen vartalon mukaan
Lyhyen miehen pitää varoa pitkiä housuja ja lahkeensuun käänteitä. Oikean pituiset lahkeet ilman käännettä saavat käyttäjän näyttämään pidemmältä. Älä siis mene siihen ansaan, että ostaisit pitkät housut, ne menevät ryppyyn ja vain lyhentävät kokonaisuutta. Suorat lahkeensuut ovat trendikkäät, muualla Euroopassa käänteet ovat olleet muodissa jo jonkin aikaa syksy- ja talvikankaisissa housuissa.
Hoikka kaveri voi käyttää matalampivyötäröisiä housuja ja valita myös mallin lahkeensuun käänteillä. Varsinkin hoikemman vartalon tapauksessa on syytä olla käyttämättä liian tiukkoja housuja, kapeissakin housuissa etureisien ja pohkeiden kohdalle kuuluu jäädä tilaa. Tämän hetken suurin sudenkuoppa on kaupasta verukkeella “tällaisia housuja nykyään käytetään” ostetut kokoa liian pienet housut. Osta mieluummin oikean kokoiset housut ja tarvittaessa kavenna vyötäröä vaatturinliikkeessä. Housujen pitää olla niin mukavat, että ne päällä pystyy istumaan ilman että mistään puristaa.
Vaatturi Eklundin liikkeeseen osoitteessa Yliopistonkatu 10, Turku, kannattaa eksyä kun haluat päivittää vaatekaappiasi, korjausompeluttaa nykyisiä vaatteitasi tai löytää uudet lempikengät. I know that’s what I did.
Jos olet kiinnostunut puvuista ja pukeutumisesta, katso myös miesblogin muut tyylipostaukset.