Äijämäisiä juttuja

Kenkien hoito kotona – näin nahkakengille uusi elämä

Bundeswehr kenkälankki

Nahkakengät vaativat huolenpitoa, kaapissakin säilytetty kenkä alkaa pinnastaan kuivahtaa. Käyttöä kokenut kenkä taas on usein juuri sen näköinen. Kenkien hoito kotona onnistuu alle kympin satsauksella. Itse ostin Varustelekasta Bundeswehrin kenkälankkia sekä Sveitsin armeijan ylijäämäkengänhoitosarjan. Omaa varustesettiäni sai liottaa ja putsata oikein kunnolla, joten suosittelen ostamaan perinteisen kenkäharjan ihan uutena. Niitäkin löytyy Lekasta. Harjan lisäksi kiillottamiseen on hyvä käyttää vanhaa sukkaa, kokemuksestani osaan sanoa, että tulee syvempi sävy ja parempi kiilto.

Kenkien hoito kotona kenkälankilla

Omat kenkäni olivat puutarhajuhlien jälkeen turmiolla. Päätin käydä tuumasta toimeen ja perinpohjaisella harjauksella (kenkäharja on pehmeä, joten kestää rahnutusta) kengästä sai jo elinkelpoisen näköisen. Homma ei vielä tähän loppunut, vaan iskin perään pienen satsin ruskeaa kenkälankkia ja levitin kauttaaltaan koko kengälle. Annoin imeytyä puolisen tuntia ja heitin lisää lankkia pintaan. Lankin määrässä on turha säästellä, se on halpaa ja riittävästi kun käyttää niin kengät kiittävät.  Hetkisen kuluttua annoin kengille kunnon hinkkauksen repeytyneillä sukkahousuilla. Kenkien hoito on rentouttavaa puuhaa ja hyvä työnjälki sai hymyn huulille. Lopputulosta voi ihailla alla. Saman kohtelun saivat myös talvikenkäni, joissa jo ensimmäinen lankkauskerta antoi syvän kiillon sekä suojan tulevia sateita vastaan. Katso kaikki tyylipostaukset täältä.

 

Kootut pikavinkit: Kenkien hoito

  • Hommaa varusteet, laadukas lankki ja kenkäharja ovat tärkeitä ja kestävät pitkään käytössä.
  • Puhdista kengät harjaamalla ennen lankkaamista.
  • Varaa proseduuriin hivenen aikaa, sillä lopputulos on parempi kun antaa lankin kuivua hetken ennen kiillotusta.
  • Lankkaa kengät vanhoissa vaatteissa tai vaikka alasti; lankki tarttuu vaatteisiin, eikä lähde hevillä irti ilman liuottimia.
  • Kiillota kengät kenkäharjan kiillotuspuolella tai vanhaa sukkaa apuna käyttäen.
Likaiset talvikengät
Bullboxer-varsikengät ennen huoltoa

 

Kenkien hoito kotona onnistunut näissä talvikengissä
Talvikengät huollon jälkeen

Kenkiä voi halutessaan myös öljytä. Tällöiln kengän pinta kostutetaan ensin ja sitten öljytään kengät pienellä määrällä öljyä pariin otteeseen. Apuna kannattaa käyttää rättiä ja syytä varmistaa, että öljy uppoaa myös saumoihin. Mustien Vagabond-nahkakenkien öljyämistä käsittelevä postaus tulossa joskus syssymmällä.

Kirjoitushetekellä en omista Varustelekan tai Bullboxerin osakkeita tai ole muulla tavalla toiminnassa mukana. Postauksen kirjoittamisesta en ole saanut rahallista tai muuta korvausta. Esitetyt mielipiteet ovat omiani.