Äijämäisiä juttuja

Frakit ja puvut palveluna – Näin vuokraat istuvan frakin

Pukuvuokraamo Academia

Pukuvuokraamo Academia ulkoa kuvattuna

Hämeenkadun vilkkaudesta astun sisään Pukuvuokraamo Academian tiloihin. Kyseessä on lattiasta kattoon siisti showroom-tyyppinen tila, jossa päätuotteet ovat hyvin esillä. Ikkunalaudalle on aseteltu perinteiset mustat Oxford-nahkakengät. Ovensuun sateenvarjotelineeseen nojaa tyylitelty sontikka.Academia on toiminut jo 10 vuotta, aluksi toimitettiin pelkästään frakkeja Frakkipalvelu-nimellä. Marko kertoo pukuvuokraamon olevan valtakunnan mittakaavassa merkittävä toimija, toimituksia heillä on ympäri Suomea muun muassa pääkaupunkiseudulle ja kaikkiin yliopistokaupunkeihin. Academia toimii aktiivisesti yhteistyössä yliopistojen kanssa.

”Kokonaisvaikutelma on meille tärkeää, keinokuidun sijaan pukumme ovat villaa tai laadukasta sekoitekangasta.”

Frakki on etiketin mukainen asu promootioihin ja akateemisiin vuosijuhliin, joita varten Pukuvuokraamo Academia järjestää mittapäiviä ympäri Suomea.  Mittapäivillä osallistujille etsitään istuvat puvut valikoimasta. Pieniä korjausmuutoksia, kuten hihan ja lahkeen lyhennyksiä pystytään tekemään, laajan valikoiman ansiosta istuva puku löytyy kuitenkin usein suoraan telineestä.

Kymmenen vuoden kokemuksella Marko on nyt löytänyt muutaman luotettavan ja laadukkaan toimittajan, joiden valikoimasta löytyy sopivat asut eri mallisille ja kokoisille. Myöskään isoja tilauksia ei hätkähdetä, pelkästään Turussakin joihinkin tilaisuuksiin lähtee sata frakkia kerrallaan. Frakit ovatkin edelleen Pukuvuokraamo Academian ykkösjuttu ja suuret tilaajat arvostavat sitä, että saavat koko palvelun toimituksesta noutoon. Käytön jälkeen asut lähtevät pesuun, jotta seuraavat asiakkaat saavat ylleen raikkaat puvut.

Hyväkuntoisia frakkeja ja uusia pukutulokkaita

Vaihtuvuus asuissa on hyvä, sillä monesti ensimmäisiin vuosijuhliin tilattu frakki alkaa kiinnostaa seuraavia vuosijuhlia odotellessa ja Marko myy mielellään eteenpäin sekä suoraan pakasta vedetyt frakit, että hyväkuntoiset vuokralla käväisseet asut. Parhaimmillaan frakki lähtee ostajan mukaan jo muutamalla sadalla, uuden ja laadukkaimman linjan frakit ovat noin tuhannen euron tuotteita. Sen sijaan, että asut kuluisivat pelkästään liikkeen käytössä, asiakas saa hintahaarukkaansa sopivan laadukkaan tuotteen omaksi myös käytettynä. Ekologisuusaste on siis erinomainen.

”Palvelemme kaikkia samalla asenteella, oli sitten kyse yhdestä tai sadasta tilauksesta. Yliopistojuhlat, häät ja vanhojentanssit ovat meille iso juttu”, tuore isä kertoo.

Vuoden 2017 syksyllä Pukuvuokraamo Academiaan saapuu lisää asusteita ja ensi vuodeksi myös lisää klassisen tyylin pukuja. Jo nyt valikoimasta löytyy frakkien lisäksi niin smokkeja sekä shaali-, että pystykauluksilla kuin vaaleamman ja tummemman sinisiä pukuja. Marko vinkkaa, että ruskeat nahkakengät sopivat tummansinisen puvun kanssa erittäin hyvin. Ammattitaito on varma, sillä Marko matkustelee Briteissä ja Italiassa kenkiä harrastamassa ja pukuihin tutustumassa.

Mitä frakkiin kuuluu eli frakin osat

Kokonaisuutena frakkiin kuuluu takin ja housujen lisäksi frakkiliivi, frakkipaita, rusetti, paitanapit, kalvosinnapit ja henkselit. Vyötä frakkihousuissa ei käytetä. Yksinkertaisen rannekellon käyttöä voi pohtia, mutta taskukello sopii paremmin, jos kellon haluat ylipäätään ottaa mukaan.

Housut

Frakkihousut istuvat tyypillisesti normaalia korkeammalle, mikä on leikkauksen ja frakkiin kuuluvien henkseleiden ansiota. Housujen vyötäröleveys säätyy fiksun pikakiristyksen avulla mukavasti lennosta.

Frakkiasu ja oikeat hihapituudet
Housujen korkea vyötärö kuuluu frakkiin., paidan hihat näkyvät noin sentin takin hihojen alta ja liivin alaosa pysyy takin alla säilyttäen mustan linjan.

Paita

Frakkipaita eroaa kauluspaidasta merkittävästi, takaa se on huomattavan ohutta verrattuna kuvioituun etumukseen. Paidan kaulus on jämpti, niin että sormi mahtuu kaulan ja paidan väliin, ja päätä käännettäessäkään pystykaulus ei ala kuristaa. Paitana frakkipaita on usein rennompi, skarppi kokonaisvaikutelma säilyy pukuliivin ja takin avulla. Pisteenä iin päälle paidan rintamukseen kuuluvat myös helmiäisnapit.

Liivi

Paidan päälle kiinnitetään kovetettu frakkiliivi, joka on avoin selästä. Avoin selkä onkin loistava keksintö viileyden takaamiseksi; etiketin mukaan kun frakkitakkia ei riisuta missään vaiheessa iltaa. Liivi säädetään juuri sopivan kokoiseksi vuokrauksen yhteydessä. Takin alta liivi ei saa tulla näkyviin, alta pilkottava liivi nimittäin rikkoo suoran mustan linjan ja saa katseet keskittymään vyötärölle, saaden pukijan vaikuttamaan lihavalta.

Frakin etumus ja taskuliina
Frakkipaidan etumus on kovetettu ja samaa kuosia kuin frakkiliivi. Suora taskuliinataitos korostaa frakin asiallisuutta

Rusetti

Frakin rusetti –kuten taskuliina– on aina valkoinen. Seuralainen saa koreilla väreillä, mutta herrasmies pysyy virallisen siistinä valkomustassa kokonaisuudessaan. Rusetin nauha jää näkyviin pystykauluksen ympärille.

Kalvosinnapit

Etiketin mukaisesti kalvosinnapit laitetaan klassisesti kaksinkertaisesti paidan hihoihin, ei siis suoraan läpi yhdeltä puolelta. Kalvosinnappien funktio on kiristää hihansuut ja pysyä vaatimattomina. Pröystäilyä ei siis harrasteta tässäkään kohdassa.

Kalvosinnappiyksityiskohta
Kalvosinnappi tulee hieman esiin käsiä koukistettaessa

Takki

Takki hännyksineen viimeistelee pukukokonaisuuden. Paidan hihojen tulee näkyä sentin verran takin hihojen alta. Frakkitakin olkalinja on ryhdikäs ja olat usein kevyesti topatut. Takin leikkaus on suunniteltu niin, että sitä ei napiteta. Liivi näkyy ohuena valkoisena pystyraitana rinnan korkeudella. Takkiin pukeutuneena frakki on kokonainen, tässä vaiheessa pukijalla pitäisi olla ryhdikäs ja “halattu” olo. Henkselit ylläpitävät suoraa housulinjaa ja liivi ryhdistää olemusta.

Frakin vuokraaminen

Pukuvuokraamo Academian julkisivu ja frakkipukuFrakin vuokraus on yksinkertainen prosessi. Otollisena hetkenä soitolla liikkeeseen, pituuden ja painon ilmoittamalla puku saattaa olla valmiina noutoon. Kun kiirettä ei ole, paras istuvuus taataan rauhallisella sovitushetkellä. Sovituksen jälkeen pukuun voidaan tehdä pieniä muutoksia ja viimeisenä vaiheena puku lähtee prässäykseen. Puvun saa sovitusti mukaansa yleensä juhlaviikolla, tai tarvittaessa heti mukaan sovituksen jälkeen. Palautus on juhlasta seuraavalla viikolla joko liikkeeseen tai toimitettuihin palautuslaatikoihin.

Kun haluat vuokrata laadukkaan, klassisen linjan puvun, omassa hintahaarukassasi ja olla varma, että liikkeestä lähtiessäsi sinulla on istuva ja tyylin mukainen puku, suuntaa Pukuvuokraamo Academiaan. Liikkeestä löytyy varmasti jokaiselle jotakin. -Tapio

 

Pukuvuokraamo Academia

Osoite: Hämeenkatu 3b, 20500 Turku
Puhelin: 044 5445588
Avoinna joustavasti sopimuksen mukaan