Äijämäisiä juttuja

Miesblogi goes Food&Wine

Turku Food&Wine osallistuminen ja esilleasettajien bongaukset – Nyt on hyvää tarjolla

Forum Marinum venehalli crowd during Turku Food and Wine Festival 2017

Saapuminen ja järjestelyt

Turku Food & Wine -festivaaleille saapuminen on yksinkertaista. Saavu jalan, pyörällä, bussilla (linja 1) tai taksilla Forum Marinumin etupihalle Linnankatu 72:een. Kahden kassan ansiosta minimaalisella jonottamisella maksat lasinpesupantin 2€/lasi, sisäänpääsymaksun 15€ ja lataat Viinikortille haluamasi määrän saldoa, 40-50€/henkilö tuntui sopivalta useamman tunnin hauskuutukseen. Nopeasti oli selvää, että tämä on rauhallinen ja lapsiystävällinen tapahtuma. Lapsille löytyy vaikka Churroja Gustavon teltasta ja venehallin puolelta alkoholittomia mocktaileja.

Parhaat löydöt festivaalialueelta

Riesling and Sauvignon Blanc white wines paired with deep fried pork and Octopus respectively

Smör ja Gustavo

Ensimmäiseksi annokseksemme valikoitui Ravintola Smörin teltasta luomupossun kylkeä ja romesco-kastiketta (vasemmanpuoleiset) parinaan uusiseelantilaista rieslingiä, sekä itävaltalaista makealta tuoksuvaa sauvignon blancia ja puuhiilen loimussa grillattua Ravintola Gustavon mustekalaa. Possunkylki oli varsin rasvaista, mutta tehokas uppopaistaminen rapsakoitti pinnan hyvin, riesling pariutui sen kanssa takuuvarmalla laadulla. Mustekalan kohdalla suositan heittämään empimiset sikseen ja kokeilemaan, tämä oli erittäin mureaa ja pikaisen käsiliekityksen ansiosta pinnalta rapeaa. Maku on mieto, mutta suurenmoinen. Tekstuuri on tasaisen napakka. Suosittelen kokeilemaan. Musteella värjätty majoneesi ja savupaprikaperunasalaatti tukevat annosta hienosti, mutta mustekala vie oikeutetusti annoksen kärkipaikan.

 

closeup of squid and pork dishes

Decanter

Jututimme Decanter.fi:n Johannaa, joka vinkkasi Saksan Moselin alueen olevan parhaita viinialueita Rieslingin ystäville. Viinivinkkinä hän myös kertoi ohuen lasin antavan viinin hengittää enemmän kuin paksumpi lasi ja näin tuovan aromit paremmin esille. Johannalla on tarjolla viini- ja olutlaseja moneen käyttöön, muun muassa festivaalilla käytetyt Riedelin maistelulasit. Omaan koriin tarttui Spiegelaun Stout-lasit. Huomionarvoisena tavarana kokkailun ystävälle bongasin makeat kokoteräksiset pihviveitset lahjapakkauksessa (joista en tietysti huomannut ottaa kuvaa). Käykääs tsekkaamassa Decanterin ständi venehallin perältä.

Ofyr

Leather cooking garment Ofyr Apron

Ofyrin myyjä seisoo rinta rottingilla, ehkä maailman äijämäisimpään nahkatuotteeseen, eli Witloftin essuun pukeutuneena. Ofyrin tykkituote tulevan grillipihtisetin lisäksi on puulla lämpiävä ulkogrilli. Kyseisillä grilleillä valmistettiin myös kaikki muu festareiden ruoka. Kokemuksesta grilli ja grillitaso on niin mahtava, että kolmelle kymmenelle ihmiselle grillatessakaan ei ole tullut kiire. Itse kuvittelisin Ofyrin pihagrillin toimivan parhaiten, joko äveriäiden ihmisten juhliin vetonaulaksi tai vaihtoehtoisesti taloyhtiöille, jotka yleisesti haluavat kestävän ja helppohoitoisen grillin. Kuka muka taloyhtiöissä grillejä putsaisi. Komean grillin taso on mustaa hiiliterästä ja runko säänkestävää corten-terästä, painaa varmaan sata kiloa. En usko, että lähtisi pihasta uteliaiden mukaan ilman nokkakärryjä ja paria skrodea äijää nostamaan.

MBakery

Smoking Ice Cream with raspbery, chocolate, hubbabubba gum and passion fruit flavor

MBakeryn festareiden ykköstuote ei jätä kylmäksi (vai jättääkö, ööh?). Kuivajääkupista tarjoiltu jäätelö oli mahtavan näköinen. Vasemmalla maut hubbabubba ja suklaa, oikealla passionhedelmää ja vadelmaa. Maut kohdallaan ja roséviinin kanssa toimi jälkiruokana possulle ja mustekalalle. Viinikorttia vilauttamalla tämäkin annos lähti vikkelästi saldosta, oi sitä helppokäyttöisyyttä.

Culinary Deep Fried Pork

Food & Wine -festivaalilta löytyi myös erikoisempia näytteilleasettajia, kuten juustotiski, josta löysin myös niin herkkua piimäjuustoa, ja näytteilleasettaja jonka valikoimassa oli nipuittain tuoretta valkosipulia sekä kyljessä valmiiksi säilöttyjä ja maustettuja sipuleita. Oma lukunsa tässäkin porukassa olivat Juomatarviketukku Lapon kaverit, joilla oli paikalle saapuessa kova pano käynnissä. Nimittäin Brown Alea oli tulossa, maltaita ja humalia oli Riedelin viinilaseissa tarjolla ihailtaviksi. Ainesosaluettelon kattavuudesta päätellen kikkailua 0n luvassa. Ehkäpä Miesblogi pääsee vielä maistamaan lopputuotetta. Lapon kanssa ständia jakaa Kimito Brewing, joka myös vetää 15€ osallistumismaksulla maistajaisia festivaalin ajan. Maistajaisiin ovat avoinna myös ilman festivaalipassia kulkemalla ravintola Göranin kautta.

Leipomo Gryn

Gryn stand with baker Maija

Forum-korttelissa maaliskuussa 2017 avanneen Leipomo Grynin leipuri Maija (yllä) esitteli ylpeänä leipomuksia. Grynin ykköstuotteita ovat kaikki juureen leivotut leivät ja ehdottomasti croissantit. Kesän uutuutena tulleet Briossit. Croissantien suosio on kuulemma tavoittanut kaikki ikäluokat ihan lapsista vaariin. Esillä oli vähän kaikkea, muun muassa saaristolaisleipää, sekä täytettyjä että kuorrutettuja leivoksia. Gryn on siitä loistava leipomo, että Maija osasi ulkoa sanoa leipomoon jauhoja toimittavat myllärit nimeltä. Jauhot tulevat kaikki läheltä, esimerkiksi Rymättyläläiseltä pieneltä mylläriltä. Tämä on sitä lähiruokaa koko ketjun pituudelta. Tätä. Lisää. Huutomerkki. Hymiö.

Oluet ja viinat Food&Wine Festivaalilla

Jututin myös Helsinki Distilling Companyn asialleen omistautuneita tyttöjä, maistoin myös heidän nimikko Dry Giniään. Tuoksusta huokui raju viinamaisuus, mutta maussa se oli tiessään. Mausta pursusi vahvasti metsää ja puolukkaa. Maku oli runsas, silti tasapainoinen ja se pyöristyi mukavan appelsiiniseksi loppua kohden. Asiantuntija osasi sanoa valittujen ainesosien lisäävän öljyisyyttä, mikä auttaa suutuntumassa ja tekee tästä ginistä helpommin juotavan. Loistavaa giniä! Tästä tulee martini, joka maistuu niin ensikertalaiselle kuin erikoisuutta hakeva kulinaristi.

Helsinki Gin & Toniciin tulee Ginin ja Tonic-veden lisäksi puolukoita ja slaissi pinkkiä greippiä. Henkilökohtaisesti olen satavarma siitä, että tähän giniin tulisi Napue GT:n rosmariinin ja karpaloiden sijaan lisätä joko tilliä tai minttua. Odotan innolla cocktail-kokeiluja näillä ehdotuksilla.

Vinkki: Helsinki Distilling Companylta julkaistaan pian myös odotettu viski, joka on tähän mennessä tislekilpailussa pärjännyt loistavasti. Lopputuotteen toivoisi olevan loistava. Onnea ja menestystä Helsinkiin!

A glass of Spanish Brown ale next to the bottle

Illan crescendoksi koitui espanjalainen Balate -panimon Darro Brown Ale, jota on saatavilla Turusta ainakin Ravintola Ludusta. Kauniisti lasiin kaatuva tumma olut sai kantaakseen paksun vaniljaisen vaahdon. Maussa oli mukavasti pähkinää ja maanläheisyyttä, tuoksusta löytyi hasselpähkinärouhetta. Tuntuu, että tätä Brown Alea voisin juoda vaikka kuinka paljon, joten suosittelen lukijoitani kokeilemaan.

Turku Food & Wine Festivaali järjestettiin 27.7.2017-29.7.2017, jos tämänvuotinen jää väliin niin ilmesty ehdottomasti paikalle seuraavalla kerralle. Tapahtuma oli rauhallinen, koko alue oli varattu anniskelulle, joten hyvän viinin löytämisen jälkeen oli helppoa etsiä sille myös sopiva pari ruuasta. Jonot olivat erittäin maltilliset tai olemattomat, maksusysteemi toimi kitkattomasti.

Katso myös muut Miesblogin ruokapostaukset ja arvostelut.

Food & Wine yhteystiedot:

Osoite: Linnankatu 72, 20100 Turku, Finland

Aukioloajat:

27.7.-29.7.2017

Torstai 11–20
Perjantai 11–20
Lauantai 11–20

https://turkufoodandwinefestival.com/