Äijämäisiä juttuja

Tomaatin identiteettihäiriö

Trendikäs tomaatti ei aina tiedä ollako hedelmä vai marja

Tomaatti on hyvää ja ollut jo pitkään muodikasta. Suomalaiset vetää eniten tomaattia ja kurkkua, tomaattia nokkaa kohden 12 kiloa vuodessa, josta 7 kiloa on suomalaista (Luke 2010, Yle 2014). Tomaatin sisältämä lykopeeni saattaa vieläpä ehkäistä sydän- ja verisuonivaivoja (#kuulopuhe2017). Itsellekin tomaatti maistuu eri muodoissa, pienimmät menee ihan snacksina. Keltaisia lajikkeita tulee syötyä harvemmin, tomaattimixipaketit ovat hintavuudestaan huolimatta hauskoja. Niistä löytyy usein erimallisia, kokoisia ja värisiä tomaatteja. Tänään kuitenkin törmäsin sellaiseen tomaatin identiteettihäiriöön että alta pois!

Tomaatti on parhaimmillaan pannulla paistettuna
Tomaatti on parhaimmillaan pannulla paistettuna

Dattelcherrytomaten, paketissa lukee saksaksi. Alkuperämaaksi on merkitty Espanja. Dattelcherrytomaten, taatelikirsikkatomaatti. Taateli-kirsikka-tomaatti. Koittaisi nyt päättää mikä se on, taateli vai kirsikka vaiko tomaatti? Tuon kun selittäisi saksalaiselle mukulalle: “Ei, nuo eivät ole taateleita, eikä kirsikoita vaan tomaatteja. Täysin loogista.” Omenapäärynöistä olen kuullut, mutta tämä menee jo liian pitkälle. Mitä seuraavaksi, luumupunajuuriperunoita?

Tomaateista puheen ollen, kokeilkaapa askeleen verran perinteisempiä terttukirsikkatomaatteja pannulla käytettynä. On muuten näyttävä ja herkullinen ja ennenkaikkea helppo. Tavataanpa nimi kerran huvikseen, tert-tu-kir-sik-ka-to-maat-te-ja, pistä niitä kauppalappuun. Pyöräytä nämä herkut paistinpannun kautta ja tarjoile lautasella suoraan tertusta.

Resepti: Hunajaterttutomaatti pannulla

Pannu lämpenemään keskilämmölle tai inan kuumemmaksi, tilkka öljyä. Terttu  kokonaisena sinne, 6-10 minuuttia kunnes tomaatit alkavat hikoilla ja kuori rypistyä mutta ei vielä muusaantua. Etsi tasapaino tuoreen napakan tomaatin ja tomaattisoseen väliltä. Parasta tomaatti on silloin kun sen kuori alkaa rypistyä ja muuttua hieman läpikuultavaksi.Eipä tarvitse käännellä tai heilutella, saavat hieman tummua pohjasta. Jos käryää tai haisee savulle laitoit liikaa öljyä tai pannun liian kuumalle. Nosta komeus lautaselle, päälle mustapippuria myllystä ja halutessa ripaus suolaa. Norota vielä hunajaa päälle niin se on siinä.

Kokonaisena grillattu minitomaattiköynnös on näyttävä lisäke, joka tekee syömisestä hauskaa. Kumppanikseen se ansaitsee kokolihapihvin tai rapeaksi paistetun vaalean kalan, kuten Frans & Emilien tyyliin tarjottua ruispaneroitua ahventa.

Bon appétit! Muista myös tsekata muut Miesblogin reseptit.