Äijämäisiä juttuja

Porsaan pihvi pannulla

Paras pihvi paistetaan näin

Pihvin pitää olla juuri niin hyvää että siihen ei kaipaa, eikä oikeastaan halua mitään muuta. Itse ostin tähän tarkoitukseen grillikyljyksen tai talousleikkeen nimellä menevän kasslerpihvin. Tämä pihvi on siis sitä kuuluisaa possun niskaa, jota ympäri maan paistetaan ylikypsäksi ja nyhdetään lautaselle. Pihvinä se toimii kuitenkin paremmin eikä lompakko itke. Omani maksoi valmiina pihvinä reilut 6€ kilolta. Lihaa en lähtisi enen paistovaihetta turhia siistimään, lihan reunoilla saa olla rasvaa ja sisässä nimenomaan pitää olla, jotta liha makuuntuu pannulla ja pysyy mehevänä.

Resepti: Porsaan pihvi pannulla

  1. Ensin käsien pesu ja pihvi huoneenlämpöön lepäämään. Pihvin paksuudesta riippuen n.20-60min. Huoneenlämpöinen pihvi ei päästä nesteitä heti pannulle.Pihvien pinnassa kevyt dry rub seos
  2. Pihvin dry rub (pippuri, kiteinen vuorisuola tmv. naudalle rosmariinia, possulle neilikkaa, paprikaa ja inkivääriä). Dry rubin idea on rikkoa pihvin pintaa hieromalla siihen mausteita, näin mausteet imeytyvät syvemmälle pihviin. Pippuriksi kelpaa vain suoraan myllystä tullut tavara, sillä murskaamisen jälkeen pippuri alkaa nopeasti menettää makuaan. Kun luulet laittaneesi tarpeeksi pippuria, laita lisää. Älä poista pihvistä rasvaa ainakaan ennen paistamista. Paistamisen aikana rasva tuo lisää makua ja varmistaa ettei pihvistä tule kuiva.
  3. Öljyä ja voita pannulle. Tällä kombolla räiskyy vähemmän ja syntyy kullanruskea pinta. Pannu saa olla kuuma.
  4. Kun voi alkaa kuplia heitä pihvi pannulle, käytä sormia tai pihtejä. Possupihvi noin 3min per puoli, nauta 30 sekuntia ja kääntö. Possu paistetaan aina kypsäksi, mutta tämä ei toki tarkoita kuivaa. Älä hyysää pihviä paistamisen aikana vaan anna sen kypsyä rauhassa. Kun olet saanut hyvän värin molemmille puolille, laske liesi puoliteholle.Pihvi paistuu rauhassa pannulla
  5. Paiston jälkeen laita pihvit lautaselle ja pane folio päälle. Vetäytyminen on varsinkin naudalle ensiarvoisen tärkeää. Näin liha kypsyy tasaisemmin ja pysyy mehukkaampana.
  6. Ylijääneestä paistorasvasta rakennetaan ruokalusikallisella sinappia ja BBQ-kastikketta, sekä purkilla ruokakermaa maistuva pihvikastike suoraan pannulla ilman suurustamista. Käytä purkkia jossa lukee ruokakerma, kasvivalmisteet jotka kantavat nimeä “kevyt ruoka” tai “ruoka 15%” ovat täysin turhia ja jättävät kielelle pettymyksen vetisen maun. Fiinimmän naudansisäfileepihviin tapauksessa korvaa BBQ-kastike konjakilla ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.
Sinappi-BBQ kastike ja kypsä possupihvi
Sinappi-BBQ kastike ja kypsä porsaan pihvi

Possupihvin kaveriksi sopivat chililohkoperunat ja sitruksinen olut, esimerkiksi Pyynikin Käsityöläispanimon White IPA. Helpon kastikkeen teet ruskistamalla vehnäjauhon paistorasvassa, lisäämällä desilitran kermaa ja vettä ja keittämällä komeuden kasaan haluamiesi yrttien tai mausteiden kanssa. Sinappi antaa kastikkeelle hieman kulmaa ja taittaa lihan rasvaisuutta.

Lue myös: Keittiömaailman sponssaamassa Äijien kokkausillassa kävin tutustumassa pihvin Sous Vide -kypsennykseen.