Äijämäisiä juttuja

Nila-kokemus kuvina

Keskiviikkoiltana kokeilussamme oli pop up -ravintola Nila. Jollet ole vielä lukenut, katso aiempi postaus Pop up -ravintola Nilan taustatarinasta. Kokeilimme molemmat menut, kasvismenu Floran ja lihamenu Faunan.

Sisään astuttuamme meitä tervehtii melko kova puheensorina, valkoiset pöytäliinat ja rauhallinen jazz-muiikki, joka asetti hyvin illan tunnelman. Alkudrinkit tilattuamme pöytään saapui Keittiön tervehdys, joka oli rapsakka koverrettu pieni peruna, jossa sisällä oli myskikurpitsaa ja majoneesia. Sormisyötävä oli toteutukseltaan varsinainen ‘rikkaan miehen sipsi’. Tilasin karpalovodkadrinkin, joka oli jäähileisenä pirteä alku iltaan. Listalta löytyvä Lakka-drinkki tulee rosmariinioksan kanssa highball-lasissa. Drinkin maku on vaniljaisen pyöreä ja lakkaisena melko makea, muttei kuitenkaan imelä. Helppo ja varomattomalle pettävä juoma, näitä jos olisi tiskillä jonossa tarjolla niin tulisi varmasti juotua useampi. Seitsemän annoksen fine dining -menun arvostelen korkeimmilla kriteereillä; ei ylimääräistä hehkutusta, mutta kiitos aina sinne minne se kuuluu.

Vegaanimenu Flora

Pitkään kypsytettyä selleriä, savustettua vaahtoa, paahdettua pekaani- ja saksanpähkinää. Vaahto on TOSI hyvää selkälinjaisen, muttei liian sanelevan savuisuuden ansiosta. Annoksen asettelu on toimiva ja ainesosat täydentävät toisiaan.

 

Siitakesieniä ja keitettyä punasipulia. Annoksesta löytyi myös babyporkkana ja punajuurisiivu, sekä rosmariinivaahtoa. Punajuuri oli jäänyt täysin raa-aksi, höyrytetty babyporkkana oli nätti mutta maultaan huomattavan multainen. Siitakesienien päälle oli ripoteltu mustaa soijajauhetta ja punasipuleista löytyi etikkaa. Annosta koitti pelastaa erittäin makoisa rosmariinivaahto, jota itse kokeilisin possun tai naudanpihvin kanssa.

Uppopaistetut maa-artisokkat, linssit ja persiljapöly saivat seurakseen käpristetyn varsisellerin, joka oli yllättävä makuelämys, mutta sopi kokonaisuuteen. Annoksen linssit olivat pehmeän jauhoisia eivätkä tuoneet juuri lisäarvoa. Punaiset linssit ja kevyt paistaminen olisi tehnyt paljon. Lämpimät maa-artisokat olivat aivan kingejä ja vaahto kerrassaan loistava. Jo toistamiseen erittäin hyvää maa-artisokkaa ravintolassa syöneenä täytyy ehdottomasti ottaa tämä omaan repertuaariin.

Ennen pääruokaa meille tarjoiltiin punainen gazpacho-annos shottilasista. Maussa oli vadelmaa ja selkeää kurkkumaisuutta. Raikkaana ja kevyenä annos puhdisti suun hyvin ja se oli niin halutessaan helppo juoda kerralla.

 

Paistettua jalotofua, hernehummusta ja bataattisipsejä. Tofu oli maustettu onnistuneesta, pavut olivat jääneet omaan makuuni hieman liian napakoiksi. Bataattisipsi onnistui rapeana ja makeana yllättämään.

 

Marinoitua mansikkaa, sitrusvaahtoa, värjättyä sokerilasia ja lakritsia. Mansikka maistuu vaahdon ja mintun kanssa niin hyvin, että melkein haluan antaa anteeksi sokerilasin tahmaisuuden ja puisevanmakuisen lakritsin. Esillepano toimiva ja ilman hampaisiin jäävää sokerilasia tämä olisi ollut onnistunut annos.

Molempiin menuihin kuulunut tyrnisorbetti on mukavan kirpeä, hyvät C-vitamiinit oikein maistaa jälkiruuassa. Oranssi väri piristää illan viimeisen annoksen. Sokerista tehty ilmava hunajakennokeksi rouskuu mukavasti suussa ja tasoittaa tyrnin kirpeyden.

 

Lihamenu Fauna

Nieriärilletteä mustekalaa ja mustetuillepitsiä
Nieriärilletteä mustekalaa ja mustetuillepitsiä on lihamenun ensimmäinen annos. Nieriä ja piparminttuvaahto sopivat yhteen. Nieriärillette (mustepitsin takana) ei ole nätein annos ja kaipaisi muotin. Mustekala (piilossa) on hyvää ja mustekalanmusteesta paistettu koriste on rapeaa syötävää. Kampasimpukka on hieman liian pehmeää, mutta annoksen asettelu on onnistunut erinomaisesti.

 

Riimiporo
Riimiporo (Kuva: Tommi). Poro on valmistettu graavaamista muistuttavalla tavalla, punajuuri tässäkin annoksessa jäänyt raa-aksi.

 

Paistettua siikaa, parsaa ja kuohuviinikastiketta
Paistettua siikaa, parsaa ja kuohuviinikastiketta. Annoksen kuohuviinikastike kaadettiin kalan päälle vasta pöydässä, kalan koostumuksessa ja maussa oli onnistuttu täydellisesti.

 

Ankanrintaa
Ankanrintaa, appelsiinikastiketta ja paistettu halloumi. Kastikkeessa vahva appelsiinin maku, mikä sopi annoksen halloumin kanssa. Ankan maut myös hyvin onnistuneet. Bataattifondantin päältä löytyi palsternakkapyreetä.
Mustaherukkavaahtoa ja suklaakierre
Mustaherukkavaahto ja suklaakierre sai paikan illan kauneimpana annoksena. Suklaakierteen teko vaatii pitkän prosessin massan sulatusta ja jäähdyttämistä oikeisiin lämpötiloihin, annoksen esteettisyyttä lisäsi myös taidokkaasti rakennetut marengit. Makumaailmaan olisi kaivannut lisää elämystä, ehkä suklaa olisi pitänyt murentaa vaahdon joukkoon.

Kokonaisuutena menut olivat erittäin hyvässä hintaluokassa, useat taitavan näköisiä ja makuparit olivat keskimäärin kohdillaan.  Vaahdot veivät herkullisuudellaan usein parrasvalon annoksen pääraaka-aineelta. Liha-annoksien siika ja kasviannoksien uppopaistetut maa-artisokat olivat onnistuneet parhaiten ja ansaitsevat kiitoksensa. Teknisesti annokset olivat onnistuessaan huippuluokkaa, mutta kokonaisuus kaipasi laadunvalvontaa ja palaamista yksinkertaisimpien raaka-aineiden kypsyyteen. Jos muutaman päivän sijaan Nila pitäisi ovensa auki pysyvästi, haluaisin ehdottomasti nähdä ja kokea miten annokset kehittyvät muutamassa kuukaudessa. Turun ammatti-instituutin nuoret olivat tähdänneet projektissaan kunnianhimoisesti tähtiin ja omassa luokassaan onnistuivat kiitettävästi. Maailmanluokan parrasvaloihin päästäkseen perusasiat pitää saada kohdilleen joka kerta. Hyvää ruokaa ei voi hätäillä.

Lyhyesti: Kunnianhimoinen projekti ja menukokonaisuus, jota kiireily haavoitti.

Kiitos kokeille ja tarjoilijoille ystävällisyydestä ja ammattitaidosta!