Äijämäisiä juttuja

Kembuz Cafe vastaa Syksyyn lämpimillä keitoilla

Erkki Kembuz Cafessa

Tapaan Erkin ja Aretan kiireiden lomassa. Tiskin ja keittiön puolella hääritään täydellä kattauksella. Omistajilla on hetki aikaa istahtaa kanssani. Kolme uutta täysipäiväistä työntekijää helpottaa kiireissä.

“Meillä kävi onnea ja saimme Erkin kanssa nopeasti hyvät tyypit rekrytoitua. Kahdestaan emme olisi enää pärjänneet. – Otimme riskin toivoen, että meno jatkuu samalla tavalla kuin se alkoi.”

Kahden aikaan torstaina kahvilasta löytyy juuri ja juuri yksi vapaa pöytä, joten riski on kannattanut. Kolme uutta täysiaikaista työntekijää ovat ottaneet hyvin kopin hommasta. Haluamme tehdä hyvää vatsalle ja mielelle. Teemme leivätkin kaikki käsin ja hyvistä raaka-aineista, Erkki kertoo. Leipä sisältää gluteenitonta kauraa ja siemeniä, ei muuta. Ei lisäaineita. Mottonamme on simppeliys; pidetään maalaisjärki mukana. Odotukset pitäisi ylittää, joten kahviin kuuluu kahvin lisäksi myös läheisyys ja kontakti.

Erikoiskahveja jokaiseen makuun

Uusista tuulista kun kysyn, niin Erkki toteaa, että otetaan päivä kerrallaan ja kuunnellaan asiakkaita. Tällä hetkellä uutuutena on lakritsicappuccino kaikkien erikoiskahvien suosion ansiosta.

Aretan lempikahvi on helppo kertoa, se on kardemummalatte kauramaidosta. Erkin lemppari taas oli pitkään Flat White, joka on tuplaespresso, johon maito kuumennetaan päälle niin ettei se juuri vaahtoa. Pavut kahviin tulevat Tampereelta Mokkamestareilta. Nykyään voiton vie lämmin kurkumalatte, johon tulee kurkumaan, inkivääriä ja suolaa. Tätä halusin minäkin kokeilla.

“Tuomme listalle uusia keittoja, jotka teemme täällä satokauden tuotteista. Keitot ovat maidottomia ja gluteenittomia ja teemme niihin hyvän visuaalisen ilmeen”, Areta lisää.

Keitot tulevat maisteltavaksi näillä näppäimillä, joten suuntaa Hämeenkadulle niitä maistamaan. Seuraavaksi maistellaan matchapohjaista teetä ja kurkumalattea.

Kembuz Chai Latte

Matcha latten matcha jauhettu vihreästä japanilaisesta luomuteestä. Luomuraaka-aine sopii Erkin sanoihin siitä, että halutaan pitää laatu korkealla ja kahvila pienenä. Itse teen maku on hyvin vihreä ja maidon ansiosta paksu. Minulle vaatii totuttelemista.

Kembuz Kurkumalatte kauramaidolla

Kurkumalatten tullessa pöytään nenääni kantautuu mukava pippurinen tuoksu. Ensin luulen sen johtuvan partaöljystäni, sitten tajuan, että lattevaahto on komistettu pippurilla. Väri on virkeän kirkkaankeltainen. Nuuhkaisen lattea — tuoksu on itämaisen mausteinen. Inkivääri ja kurkuma tuovat molemmat pientä poltetta kielelle. Maku tasapainottuu loistavasti, jo ensimmäisen pitkän kulauksen jälkeen tunnen endorfiinit veressäni. Kauramaito on tämän annoksen MVP, se tuo makua ja samalla ei tunnu liian makealta. Tämä latte sopii vahvoista ruuista pitäville. Kurkumaan tutustumattomalle tämä on oiva tapa kokeilla uutta. Omassa keittiössäni kurkuma on ollut tähän asti valmista jauhetta, tämän jälkeen uskaltautunen kokeilemaan tuoretta kurkumaa ruuanlaitossa. Ehkä teen smoothien. Kaupasta kurkuma löytyy usein inkiväärin läheltä ja ulkonäöltä muistuttaakin sitä huomattavasti. Kurkuma vain on pienempi ja hoikkarakenteisempi juuri. Nopeasti lattea hörpittyäni tuntuu kuin olisin juuri syönyt intialaisen keiton. Tämä lämmin juoma pääsi listalleni. Miesblogi approves.