Äijämäisiä juttuja

Olutmaailma on iso – Lähtökohtia tuleville oluen ystäville

Mut mä en tykkää oluen mausta!

Haluan tässä postauksessa tarjota lähtökohtia tuleville oluen ystäville ja myös uusia tuulahduksia nykyisille harrastajille. Olutmaailma on iso, ja se on niin paljon muuta kuin outoa väljähtänyttä mallasjuomaa. Postauksesta löydät ehdotuksia jos oluen maailma ei ole vielä vienyt sinua mukanaan ja rohkeampia ruokaehdotuksia oluen pariksi.

Olutharrastajan korvaan särähtävät yleistävät kommentit oluen mausta tai hajusta. Terveellä positiivisuudella tästäkin selvitään. Joillekin oluesta tulee edelleen mieleen se mitä ensimmäinen poikaystävä litki mäyräkoiran kerrallaan, se vaalea, mieto, mauton, väritön neste jonka jälkeen aamulla oli paha olla. Olut on kuitenkin niin paljon muuta ja olutmaailma on kieltämättä ISO! Paatuneinkin Koffin-juoja löytää jotain uutta tummista lagereista tai savuoluesta, rauchbieristä.

Startti viinin ja siiderin ystäville

Hyvä startti monelle, varsinkin viinin ja siiderin ystäville, on esimerkiksi vadelmalambic. Panimohiivan sijaan luontaisella käymisellä Belgian ilmastossa käyvä jalon hapan lambic ja siihen makeutta lisäämään valittu vadelma, kirsikka tai persikka on kesäinen jälkiruoka parhaimmillaan.  Lambic-sekoitusten lähestyttävyyttä parantaa myös matala alkoholiprosentti 2-5% välillä. Kotikokeille suosittelen Clafoutista ja lirauttamaan joukkoon hapankirsikoilla käytetty Kriekiä.

Oluen Ystäville: Vlaamsche Bandiet Kriek

”Tämähän on oikeastaan aika hyvää.”

Clafoutis tarjoillaan tietenkin jäljelle jääneen Kriekin kanssa. Happamat oluet, sourit, sopivat myös vaativampaan makuun ja lajin hienoimmat esimerkiksi kesäjuhlissa alkumaljaksi samppanjan sijaan. Puhtaat Geuzet (köösit) ovat eri-ikäisten lambicien sekoituksia tulevat pienissä pulloissa ja maistuvat parhailta alku- tai lopetusjuomana jaettuna kaverin kanssa. Happamissa oluttyypeissä on usein hento humalointi, lambiceissa käytetään esimerkiksi vanhoja ja kuivuneita humalia, joten oluen katkeruutta pelkäävät saattavat hyvin löytää ystävän lambiceista.

Toinen lähtökohta tuleville oluen ystäville ovat vehnäoluet

Vehnäoluiden kevyt mallaspohja tekee niistä hentoja ja helposti juotavia. Parhaimmat vehnäoluet ovat luomuhefejä eli Hefeweizen Bierejä. Vehnäoluissa viehättää näyttävä asettelu korkeaan lasiin ja eloisat kuplat jotka muodostavat kauniin valkoisen hunnun. Tuoksusta löytyy usein banaania ja jotain villiä. Vehnäolut maustaa myös oivallisen frittitaikinan katkaravuille ja valkoisille kaloille. Kalakeiton kanssa puolestaan kannattaa kokeilla katkeran yrttistä tuplaipaa.

Oluen Ystäville: Weihenstephaner Hefe Weissbier

”Olutmaailma on ISO!”

Olutystävyyden kukkaan puhkeamista nopeuttaa myös olut-tietouden parantuminen. Oluen pano on parhaimmillaan ekologista puuhaa ja esimerkiksi pienpanimoissa iloista toimintaa. Oluen valmistukseen riittävät puhdas vesi, valmiiksi rouhittu mallas, sopiva oluthiiva ja varta vasten valittu humalalajike. Homma sopii siis myös vegaanille. Joskus panimomestarit saattavat lisätä myös muita mausteita, kuten ruokosokeria tai yrttejä, tai hedelmiä. Mielenkiintoista!

Oluen Ystäville: Samuel Smith Organic Chocolate Stout

Loppusanoina seuraava: jos jotakuta ei saa maistamaan kermavaahtokoristeista suklaatorttua tai sacher-kakkua paritettuna tulppaanilasillisella Double Chocolate Stoutia, en tiedä mikä avuksi. Ehdotuksia?