Äijämäisiä juttuja

VS, VSOP ja XO – Konjakkien laatuluokkien erot

Viime perjantaina päätimme yhdessä viisihenkisen herrasmiesporukan kanssa – muun illanvieton ohella – maistella konjakkeja. Testiin valikoitui Apteekkarin Cognac VSOP 40%, Renault Carte Noire Extra Old 40% ja Jaloviina Extra (vm. 2014). Vaikka konjakkien laatuluokat eivät olekaan oikotie onneen, on konjakin iällä merkitystä. Nuorimmat VS-konjakit soveltuvat parhaiten drinkkisekoituksiin, siinä missä laadukkaat VSOP ja XO-konjakit toimivat digestiivinä sellaisenaan. Valituista puhdasverisistä konjakeista (Apteekkarin ja Renault) on hyvä huomata, että molempien sokeripitoisuus on maltillinen 9 grammaa litrassa ja alkoholiprosentit ovat myös yhtäläiset.

Ennen lyhyitä maisteluarvioita, konjakin taustaa: konjakki on Cognacin alueella valmistettua brandya, viinitisleiden sekoitusta, joka luokitellaan laatuluokkiin nuorimman elämänvesierän mukaan. Konjakin alueen sisällä arvokkaimpia ja parhaina pidettyjä rypälealueita ovat Grande Champagne ja Petite Champagne, erityisen hyvää konjakkia halajavan tulee siis etsiä “Fine Champagne” tekstillä varustettuja tuotteita. Tunnettuja konjakkimerkkejä ovat Hennessy, Renault, Meukow, Courvoisier ja Remy Martin.

Konjakkien laatuluokat

  • VS, Very Special: vähintään 2 vuotta tammitynnyrissä kypsytetty
  • VSOP, Very Superior Old Pale: vähintään 4 vuotta tammitynnyrissä kypsytetty
  • XO, Extra Old: vähintään 6 vuotta tammitynnyrissä kypsytetty

Kaksi kertaa tislattua viiniä aletaan kutsua elämänvedeksi, jotka kypsyttyään sekoitetaan konjakeiksi. Puhdas elämänvesi on kirkasta ja voimakasta ja se saa arominsa tammitynnyreissä kypsymisestä. Pienempien tynnyreiden käyttäminen synnyttää vahvempia tammen aromeita kuin isommat, mikä saattaa joskus olla haluttua. Pidempi kypsytysaika usein pyöristää makua ja tuo juomaan lisää tummuuttaa.

Apteekkarin Cognac VSOP ja Renault Carte Noire XO konjakkilaseissa
Maistelussa Apteekkarin Cognac VSOP (vasen) ja Renault Carte Noire XO. Apteekkarin Cognac on vain aavistuksen vaaleampaa kuin Carte Noire, mutta jälkimmäisestä löytyy silti syvempi kiilto.

Apteekkarin Cognac VSOP:n tuoksu on pistävä ja jälkimaku on lyhyt. Tätä konjakkia parittaisin yhtälailla pistävän kahvin kanssa.

Renault Carte Noire XO:n tuoksu on mieto. Maku on hieman mausteinen ja jälkimaku pyöreämpi. Yllättäen sekä mausta, että jälkimausta löytyy viinamaisuutta. Carte Noiren parittaisin kirkasmakuiselle puhtaaksisuodatetulle kahville.

Tuoksuttelu hoitui ohjeistetusti noin parinkymennen sentin päässä nenästä, millä estettiin alkoholihöyryjen yskittämisvaikutus. Suut huuhdottiin välissä vedellä. Nuorehko, osin viskirakas paneelimme arvioi suoralta kädeltä Carte Noire XO:n paremmaksi, kuin VSOP-konjakin. Kuitenkin verrokiksi otettu Jaloviina Extra 2014 yllätti. Pienestä konjakkilasista tarjottu jaloviina nimittäin, ainakin omasta mielestäni, peittosi konjakit tasaisella varmuudella. Jaloviina Extran maku on pehmeä, vaniljainen ja suutuntuma öljyinen. Sellaisenaan nautittuna se on voittamaton. Suutuntumaa pyöristää jalluun sekoitettu viina ja hieman korkeampi sokeripitoisuus. Vertailun konjakit saattavat nostaa pisteitään esimerkiksi kuivakakun ja kahvin kanssa tarjoiltuina.

Jaloviinasta pääset lukemaan lisää täältä: Yhden ja kolmen tähden Jaloviinojen erot sekä erikoisjallut.

Saatat myös olla kiinnostunut:
Suomen kallein konjakki – Rémy Martin Louis XIII Le Mathusalem