Äijämäisiä juttuja

Suomen kallein konjakki – Rémy Martin Louis XIII Le Mathusalem – dekantterin paljastustilaisuus

The Tower -ravintolan omistaja Manjit Singh hankki Pohjoismaiden ensimmäisen Louis XIII Le Mathusalemin. Pääsin ottamaan osaa kuuden litran Mathusalem-dekantterin luovutustilaisuuteen tammikuussa 2020. Rémy Martinin brändilähettiläs Alexis Delrieux avaa Louis XIII-konjakin historiaa ja merkitystä hänelle ja edustamalleen Rémy Martinille.

Halusin nostaa Suomen maailmankartalle. Tämmöistä ei ole ennen tehty.

Manjit Singh, päätöksestään hankkia pohjoismaiden kallein konjakki

Dekantterin valmistus vaatii kaksikymmentä käsityöläistä ja vain yksi pullo kahdestakymmenestä saadaan valmiiksi. Itse dekantterin korkki on raskaan näköinen ja pystyy kannattelemaan muun dekantterin painon, tätä Delrieux esitteleekin, mutta pienemmällä 0,7 litraisella kristallisella Louis XIII verrokkikappaleella.

Le Mathusalem avataan kuljetuslaatikosta odottavan yleisön edessä Muutaman minuutin kestäneen avausoperaation jälkeen en tiedä kumpi oli enemmän tohkeissaan, konjakin uusi omistaja vaiko Remyn brändilähettiläs. Louis XIII:n suureksi ystäväksi tunnustautuva Delrieux kertoo, että vaikkei hän koulutukseltaan sommelier olekaan, hän nauttii pelkästään tämän konjakin tuoksuttelusta monta tuntia.

Louis XIII unboxing

Suomen kallein konjakki

Yhteistyössä Baccarat -lasinpuhaltajien kanssa valmistettu Rèmy Martin Louis XII Le Mathusalem on kuusilitrainen, 17 kiloa painava kristallidekantteri täynnä arvostettua Louis XIII-konjakkia. Konjakki on erittäin vanhaa, sen nuorimmat tisleet ovat 40-vuotiaita ja vanhimmat yli 100-vuotiaita. Konjakin 1200 eri tislettä tulevat arvostetuimmalta Grande Champagnen -alueelta.

Tämä on historiallinen hetki Pohjoismaille ja Suomelle.

Alexis Delrieux, Le mathusalem luovutustilaisuudessa

Rémy Martin valitsi ostajaehdokkaiden joukosta suomalaisen ravintoloitsijan, joka tarjoaa Mathusalemille sen ansaitsemat puitteet Mall of Triplan The Tower -ravintolan aitiopaikalla. Hintaa ostokselle kertyi tähtitieteellinen 92 500 euroa. Mukana pakkauksessa on ainutlaatuisia Mathusalemia varten tehtyjä tavallista suurikokoisempia kristallilaseja.

Remy Martin Louis XIII Le Mathusalem
Mathusalemin kultareunuksisen kaulan varaan asetetaan avaamisen jälkeen painava kristallikorkki, joka on muotoiltu kuninkaalliseksi liljankukaksi.

Pohjoismaissa ensimmäinen laatuaan, Le Mathusalem on hulppean näköinen taideteos ja puitteet siitä nauttimiselle ovat kohdallaan Towerissa. Valkohansikkaiset tarjoilijat jakavat jokaiselle osallistujalle Louis XII:a kristallilaseissa. Eteemme on myös aseteltu osterinkuoresta valmistetut helmiäislusikat ja annokset italialaista kaviaaria.

Louis XIII -maistelu

Konjakki

Kristallilasi kohotetaan valoa vasten ja ihaillaan mahonkista väritystä. Seuraavaksi tuoksutellaan antaumuksella. Delrieux löytää konjakista kukkaisia tuoksuja ja kertoo tämän olevan paradoksaalista joka siemaisulla syvenevään makuun verrattuna. Konjakista voi hänen mukaansa löytää ainakin eksoottisia hedelmiä; ananasta ja banaania sekä sikarilaatikkoa. Jokainen Louis XIII maistelu on hänelle ainutlaatuinen ja konjakista pystyy löytämään yhä uusia sävyjä.

Minun nenäni löytää pehmeän täyteläisyyden ja tammisen makeuden. Vaniljainen ja rasvainen tuoksu on hyvin selkeä. Puhtaalla suulla vain tipan maistettuani kohtaan vahvaa konjakkisuutta ja hieman alkoholin punoittavuutta. Pääosassa on vahva, mutta taitavan tasapainoinen maku. Oikein hyvää konjakkia. Tämän huomaavat muutkin, sillä vain hetken ensimmäisestä siemaisusta tila repeää helisevään keskusteluun.

Kaviaari

Finlandia Caviarin toimitusjohtaja Kirill Siren kehottaa lämmittämään kaviaaria kädessä ennen maistamista, mutta kaviaarihifistelyn ummikkona tyydyn lusikoimaan kaviaaria kielelle ja painamaan mädin hellästi kitalakeani vasten ennen nielaisua.

Tämä pienirakeinen musta kaviaari, valkosammen mäti, on minunlaiselleni aloittelijalle helposti lähestyttävä. Maku on pehmeä, mieto ja hieman rasvainen. Jälkimaussa on hipaus merivettä. Elinvoimaisesta valkosammen kannasta Italiassa valmistetun kymmenen gramman purkin jälleenmyyntihinta on 20 euron luokkaa, mikä on sääli, sillä tätä herkkua voisi helposti lusikoida moninkertaisen annoksen.

Louis XIII arvio

Rémy Martin Louis XII on selkeästi arvokasta ja siitä nauttiminen vaatii oikeat puitteet. Iso osa kokemuksesta on tulevan nautinnon herkistelyä, konjakin ihailua ja tuoksuttelua kristallilasista. Louis XIII:n pehmeys sopii suomalaiseen suuhun. Ravintoloitsija itse kehuu konjakin pitkää jälkimakua. Kaviaaria maistettuani konjakin maut monipuolistuvat. Tuoksu pysyy edelleen linjakkaana. Isompaa suullista huljutellessa konjakki esittäytyy pehmeänä ja suun kautta henkäistessä hedelmäinen makeus, ehkä mango, tulee esiin. Jälkimaku tummenee puumaiseksi ja selkeän suklaiseksi.

Nyt alkaa tehdä mieli kahvia, joten haen vielä pikaisen espresson ja suuntaan paluujunalla Turkuun. Kiitos Pasila ja ufomaisen mielenkiintoinen Mall of Tripla.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: